Jedzte túto potravinu a Vaše telo Vám za to raz poďakuje

Ide o vskutku pozoruhodnú potravinu. Obsahuje totiž veľké množstvo, pre náš organizmus veľmi prospešných látok, ktoré majú niekoľko zaujímavých účinkov na zdravie.

Ak vám na vašom zdraví naozaj záleží, mali by ste vážne pouvažovať nad tým, aby ste ju zaradili do vášho jedálnička na pravidelnej báze. Vaše telo vám za to časom bez pochýb poďakuje.

Zdravotné prínosy kyslej kapusty

Aby sme vás presvedčili, že konzumácia tejto potraviny sa vám z dlhodobého hľadiska naozaj oplatí, tu uvádzame pár jej účinkov na zdravie.

Prírodné probiotikum

Kyslá kapusta obsahuje veľké množstvo prírodných a pre črevá prospešných baktérií, ktoré vznikajú počas procesu kvasenia.

Ak ste nedávno užívali antibiotiká alebo, ak máte dlhodobejšie problémy s trávením, dôvodom môže byť zlá štruktúra vašej črevnej mikroflóry.

Kyslá kapusta dokáže v pomerne krátkom čase nastoliť rovnováhu črevných baktérií, pri ktorej budú prevažovať jej prospešné nad škodlivými druhmi.

Bohatá na vitamín C

Kyslá kapusta je extrémne bohaté na vitamín C. Kedysi dávno bola používaná námorníkov na predchádzanie skorbutu – ochorenie spôsobovaného dlhodobým nedostatkom uvedeného vitamínu.

Napriek modernej doby aj dnes mnoho ľudí trpí chronickým nedostatkom vitamínu C. Málokedy to síce dospeje až ku skorbutu, ale prípady ako krvácajúce ďasná sú stále pomerne častým javom.

Posilňuje kosti

Kyslá kapusta efektívne posilňuje kosti a predchádza osteoporóze, pretože je veľmi bohatá na minerálne látky.

Okrem toho obsahuje aj veľmi dôležitý vitamín K, ktorý je pre zdravie kostí rozhodujúci. Podieľa sa totiž na produkcii bielkovín, ktoré majú na starosti rovnováhu kostnej mineralizácie.

Zlepšuje zdravie srdca

Kyslá kapusta je tiež bohatá na vlákninu, ktorá podporuje dobré trávenie a spracovanie živín, čím zaisťuje zdravie srdca a mozgu.

Okrem toho ovplyvňuje v črevách aj absorpciu cholesterolu do krvi. Takto udržuje cievy čisté a priechodné, čo má vplyv na prevenciu infarktov a mozgových mŕtvic v dôsledku aterosklerózy.

Chráni pred rakovinou

Kyslá kapusta obsahuje izotiokyanát. Ide o látku s veľmi silným protirakovinovým účinkom.

Navyše sa v nej nachádza aj substancie s názvom glukozinolátu, ktorá aktivuje ľudské prirodzené antioxidačné enzýmy.

Nakoniec, v kyslej kapuste nájdeme aj množstvo flavonoidov, ktoré bránia poškodeniu a zužovanie ciev a pôsobí aj proti rakovinovým bunkám.

 

Nezabudnite článok zdieľať aj s vašimi priatelmi na facebooku!

You Might Also Like