Grilovacia sezóna je tu! Vyskúšajte týchto 5 najlepších marinád, z ktorých sa vám bude mäsko rozpadať v ústach

Grilovacia sezóna je konečne tu! Sériu piatich najlepších marinád na mäso ocenia predovšetkým milovníci grilovania, ktorým už čoskoro začne tohtoročná sezóna. Slnečné lúče prinesú so sebou aj chuť zapáliť gril, preto neváhajte a pripravte si niečo nové. Týchto 5 marinád vás dostane rovno do kulinárskeho neba.

Už na prelome marca a apríla sa ľudia pomaly, ale isto začínajú presúvať na čerstvý vzduch a ak náhodou nemajú pred domom záhradu, utiekajú sa na svoje chaty, či letné domčeky v objatí prírody. Mestské byty začnú ostávať počas víkendov opustené. Za následok to bude mať nielen chuť vyjsť si do prírody, ale sa v nej aj dobre najesť a užiť si nefalšovanú chuť mäsa opečenú na ešte nefalšovanejšom ohni.

 

Marináda „Pozdravy z Balkánu“

Suroviny na 2 kg mäsa.

3 ks sladkej červenej papriky

120-150g koriandra

650g bieleho jogurtu

šťava z ½ citróna

soľ a korenie podľa chuti

Ogriluje papriky na mriežke a narežte ich na tenšie prúžky. Zmiešajte jogurt s citrónovou šťavou a koreninami. Koriander môžete použiť aj čerstvý. Dobre premiešajte a môžete pácovať mäso.

Marináda „Mediterran“

Suroviny na 2-2,5 kg mäsa.

450ml olivového oleja

650ml rastlinného oleja

šťava z ½ citróna

vetvička tymiánu

3 vetvičky rozmarínu

2 vetvičky šalvie

1 strúčik cesnaku

čierne korenie a soľ podľa chuti

Zmiešajte oba druhy oleja a pridajte doň citrónovú šťavu, korenie a nahrubo nasekané čerstvé bylinky. Pretlačte, alebo nožom rozdrvte cesnak a pridajte do marinády. Dôkladne premiešajte a môžete pácovať mäso.

Lahodná marináda s pomarančom

Suroviny na 2-3 kg mäsa.

1 väčší pomaranč

2 strúčiky cesnaku

2 PL sušenej bazalky

1 ČL mletého kardamónu

650ml kyslej smotany

250g majonézy

soľ a korenie

Na tenkom strúhadle nastrúhajte umytú pomarančovú kôru, z dužiny vytlačte šťavu a všetko premiešajte s cesnakom, bazalkou a kardamónom. Pridajte soľ a korenie a na záver smotanu s majonézou. Všetko dôkladne premiešajte a môžete pácovať mäso.

Marináda z vína

Suroviny na 2 kg mäsa.

200g cibule

150ml vlažnej vody

250ml suchého bieleho vína

4 stonky citrónovej trávy

2 ČL bieleho korenia

soľ od chuti

Cibuľu nakrájajte na kocky, pridajte víno, soľ, vodu a nakrájanú citrónovú trávu na malé kúsky. Ak nemáte k dispozícii citrónovú trávu, použite približne rovnaké množstvo na jemno nastrúhanej citrónovej kôry.  Na záver pridajte biele korenie a všetko dobre premiešajte. Môžete pácovať mäso.

Marináda „Florence“

Suroviny na 2-3 kg mäsa.

2-3 citróny

1 strúčik cesnaku

1-2 vetvičky rozmarínu

250ml olivového oleja

750ml rastlinného oleja

nahrubo namleté čierne korenie a soľ od chuti

Citróny vyžmýkajte, zmiešajte s roztlačeným cesnakom a posekaným rozmarínom. Nechajte 2-3 minúty postáť, aby sa uvoľnili vône a pridajte zmes olejov, čierne korenie a soľ. Dobre premiešajte a dávajte na mäso.

Tieto jedinečné a úžasne chutné a voňavé marinády vám spestria nielen váš pobyt na chate, alebo v prírode, ale zanesú vás do cudzích krajín, kde domáci presne vedia, čo je sviežosť a čo mäsko krásne zjemní a dodá mu tú správnu bylinkovú chuť. Vyskúšate? Dajte nám vedieť v komentároch!

zdroj: takprosto.cc

You Might Also Like