Glykemický index: čo jesť, aby sme schudli

Fitness salad and measuring tape on rustic wooden table. Mixed greens, tomatos, diet cheese, olive oil and spices for healthy lifestyle concept.

Ako starneme a metabolizmus sa spomaľuje, je ľahké nabrať nadbytočné kilá, aj keď svoj stravovací režim sme vôbec nezmenili. Nové výskumy však ukazujú, že dôsledné zmeny stravovacích návykov môžu viesť k rýchlemu zníženiu váhy.

Vedci z Amerického centra klinickej výživy analyzovali stravovacie návyky viac ako 120 tisíc ľudí po dobu 16 rokov. Výskum ukázal, že ľudia konzumujúci jedlo s vysokým glykemickým indexom (zrno, škroby a cukor) postupne priberali viac, než tí, ktorí jedli potraviny s nízkym glykemickým indexom (orechy, mliečne výrobky, niektoré druhy ovocia a zeleninu).

Ďalší výskum potom ukázal, že konzumácia potravín s nízkym glykemickým indexom umožňuje po dlhú dobu si udržať zodpovedajúcu telesnú hmotnosť, ale umožňuje aj chudnúť. Ak teda hľadáte potraviny, ktoré vám dovolia schudnúť, zamerajte sa na tie s nízkym glykemickým indexom.

Vedci tvrdia, že ľudia konzumujúci viac jogurtu, darov mora, hydinového mäsa bez kože a orechov chudnú viac a počas kratšej doby.

Zistené tiež bolo, že nie je žiadny rozdiel medzi mliečnymi výrobkami s nízkym obsahom tuku a tými tučnými. Ak neobsahujú sladidlá alebo iné náhrady cukru, sú obe skupiny rovnako výživné.

Jedálniček obsahujúce červené mäso (pečené a údené),  zrno a potraviny s obsahom škrobov vedie k postupnému priberanie na váhe.

Konzumácia chudého mäsa alebo trebárs aj červeného, ​​avšak pripraveného na grile alebo na pare, spolu s potravinami s nízkym glykemickým indexom naopak pomáhajú chudnúť.

Konzumácia vajec a syrov spolu s potravinami s vysokým glykemickým indexom vedie nevyhnutne k nárastu hmotnosti. Ak budete však vajcia a syry konzumovať spolu s potravinami s nízkym glykemickým indexom, budete chudnúť.

V súhrne došli vedci týmto výskumom k záveru, že najlepšie diéty ku schudnutiu tvorí strava s vysokým podielom bielkovín, ako sú ryby, orechy a mliečne výrobky. Pomáha udržať hmotnosť na normálnej úrovni.

Potraviny s nízkym glykemickým indexom:

• cvikla – 47
• Grapefruitová šťava (bez cukru) – 45
• Zelený hrášok v konzerve – 45
• Hnedá ryža basmati – 45
• Hrozno – 45
• Pomarančový fresh – 45
• Toast z celozrnného chleba – 45
• Celozrnné hotové raňajky (bez cukru a medu) – 43
• Pohankа – 40
• Cestoviny z tvrdej pšenice (semoliny) – 40
• Mrkvová šťava (bez cukru) – 40
• Sušené marhule – 40
• Sušené slivky – 40
• Divoká (čierna) ryža – 35
• Čerstvé jablko – 35
• Červené mäso (varené alebo varené na pare) – 35
• Dijonská horčica – 35
• Sušené paradajky – 34
• Čerstvý zelený hrášok – 35
• Čínske ryžové rezance – 35
• Sezam – 35
• Čerstvý pomaranč – 35
• čerstvé slivky – 35
• Čerstvá dule – 35
• Sójová omáčka (bez cukru) – 35
• Biely jogurt bez prímesí- 35
• Zmrzlina s obsahom fruktózy – 35

You Might Also Like