Bylinkové víno – s razantným nástupom porazí chrípku alebo prechladnutie. A navyše posilní imunitu

Život s bylinkami je veľmi pestrý, možno ich využiť na výrobu mnohých produktov a dnes sa zameriame na netradičný produkt, ktorý je ideálnym životabudičom, liekom a časom aj verným spoločníkom.

Reč je o bylinnom víne čiže víne s prídavkom bylín. Už samotné víno, ktorého história siaha tisíce rokov späť je známe pre svoje liečivé účinky na ľudské zdravie.

Prvá lekárska škola na svete, ktorá oficiálne odporúčala používať víno na liečenie rôznych neduhov, vznikla na gréckom ostrove Kos.

Ak si mienime tento dar prírody pripraviť, volíme bylinky ako rozmarín, medovka, šalvia, bazalka či levandula a harmanček.

Víno potom volíme tvrdšie, s vyššou kyselinkou a bez výraznej arómy – napríklad Rizling, Veltlín či Müller Thurgau, naopak sa vyhýbame sladkým vínam, vínam z odrôd Tramín, Pálava alebo Irsai Oliver.

Nezabúdajme však na skutočnosť, že hoci bylinkové víno skvele uchová bylinky do ďalších mesiacov, naše babičky vždy doplnili produkty z byliniek konzumáciou čerstvo odtrhnutých bylín v dobe svojej najväčšej sily, v období rastu či pred kvetom.

Výhodou bylinkového vína je jeho razantný nástup, rovnako ako u tinktúr či masťou. Obvykle užívame cca 65 ml a to 2-3x denne. Ak si chceme víno pripraviť, postup je úplne jednoduchý a zvládne ho každý:

Suroviny:

  • 1 liter vína podľa chuti (biele či červené)
  • 50 g byliniek podľa výberu (i zmesi)

Postup prípravy

1 / Víno vlejeme do sklenenej nádoby a pridáme bylinky.

2 / Pretrepeme a vložíme na tmavé miesto pri izbovej teplote (18 – 20 ° C)

3 / Týždeň necháme lúhovať a potom scedíme. Vlievame do čistých nádob a skladujeme v chlade, bez prístupu slnečného svitu.

Ďalším tipom môže byť chrenové víno, ktoré pripravíme z 1 litra bieleho vína a 100 g čerstvo nakrájaného chrenu, kedy túto zmes zvaríme a necháme odstáť. Užívame 1 polievkovú lyžicu denne pred jedlom, čím zabránime žalúdočným ťažkostiam.

Na chrípku volíme ¼ litra červeného v spojení s kvetom čiernej bazy, lipy a podbeľa, spolu s mätou, kedy opäť zmes zvaríme a môžeme dosladiť medom podľa chuti. Navodí skutočne silné potenie.

Nezabudnite článok zdieľať aj s vašimi priatelmi na facebooku!

You Might Also Like