Bieli zuby, ničí nádory a ešte aj buduje stratenú imunitu. Počuli ste už o tom, prečo by ste mali používať túto zázračnú rastlinku?

Petržlenová vňať je nadzemná časť petržlenu záhradného. Petržlenová vňať sa používa ako liečivá bylinka a tiež aj ako korenie do jedál. Túto vňať môžete používať ako čerstvý produkt alebo ako sušenú rastlinu. Petržlenová vňať má vysoký podiel účinných látok (minerály, vitamíny, vláknina, bielkoviny…), ktoré silne zvyšujú vitalitu a zdravie človeka. Táto zdanlivo obyčajná vňať má obrovský pomer živín, ktoré majú všetky pozitíva pre trávenie, imunitu, vylučovanie a vôbec na celý organizmus.

Petržlenová vňať! Tak málo o nej vieme a pritom ju tak často používame. Okrem toho, že ju pridávame do varených jedál, robí sa z nej aj vynikajúci čaj, ktorý má účinky na nezaplatenie. Nebudete veriť, koľko dobrých vecí dostanete do tela po vypití len jednej šálky.

Čaj z petržlenovej vňate

Ak ste si mysleli, že čaj z petržlenu bude chutiť prinajmenšom zvláštne, mýlili ste sa. Odvar z vňate chutí fantasticky a dá sa dokonca zmiešať s inými bylinkami, dochutiť citrónom, medom, alebo stéviou. Ak nemáte ani jedno ani druhé, svoju úlohu splní aj obyčajný cukor. S čím je však jeho chuť naozaj výnimočná, je bazový sirup.

Petržlenový čaj sa v niektorých krajinách pije ako prevencia proti chorobe beri-beri. Obsahuje neuveriteľné množstvo vitamínu C, porovnateľné s citrónom, alebo limetkou. Hovorí sa, že ho obsahuje dokonca štyrikrát viac. Okrem toho má aj množstvo keratínu, vitamínu A a B, kyseliny askorbovej a významne posilňuje imunitu.

Bráni nádorom rásť

Výskumy dokázali, že pravidelná konzumácia petržlenovej vňate, alebo jej silného odvaru výrazne spomaľuje rast rakovinových buniek. Odrazilo sa to najmä pri nádoroch pľúc a žalúdka. Okrem toho pomáha v boji s artritídou, preto by ho mali piť vo veľkom najmä starší ľudia náchylnejší k tomuto ochoreniu. Lieči aj akné, a ak vás pichne osa, poriadne si miesto pošúchajte petržlenovou vňaťou. Zakrátko bude po bolesti. Má totiž vynikajúce antibakteriálne ale aj protizápalové účinky. Čaj z petržlenu ochráni aj vaše nervy a prečistí vás od toxínov.

Recept si uchovajte

Na dennú dávku petržlenového čaju budete potrebovať len 50 g petržlenovej vňate, 500 ml vriacej vody, polovicu šťavy z citróna a polievkovú lyžicu medu. Pripravíte ho klasicky, ako akýkoľvek iný čaj. Vňať nasekajte a zalejte vriacou vodou, povarte 5 minút, alebo nechajte v nádobe prikryté a 10 minút lúhujte. Potom čaj sceďte a dochuťte citrónom a medom. Dôležité je nechať čaj vychladnúť, vtedy chutí lepšie.

Pre priaznivcov bielych zubov máme ešte jednu dobrú správu a síce, že petržlenový čaj fantasticky prirodzene bieli zuby. Zosvetľujúce účinky sa však využívajú aj v kozmetickom priemysle. Zmraziť si môžete dať kúsky petržlenu aj do ľadových formičiek s vodou a potom ich nahádzať do osviežujúcej limonády. Krásne ju prevonia.

Používate petržlenovú vňať aj vy? Dajte nám vedieť na aké účely a čím vám najviac učarovala.

Nezabudnite článok zdieľať aj s vašimi priatelmi na facebooku!

zdroj:  sovkusom.ru

You Might Also Like