Ako zistiť len s pomocou červenej repy, či máte dostatok žalúdočných kyselín

V našom žalúdku by malo byť dostatočne silné kyslé prostredie, ktoré adekvátne strávi bielkoviny a zaistí dostupnosť vitamínu B12. V prípade, že to tak nie je, bielkoviny z potravy sa nerozložia na aminokyseliny. Tie naše telo potrebuje k tvorbe enzýmov, hormónov a ďalších bielkovín potrebných pre tvorbu tkanív napríklad svalov.

Telu potom doslova chýbajú stavebné látky nevyhnutné pre jeho správne fungovanie.

Čo všetko môže v tele spôsobiť nedostatočná úroveň žalúdočných kyselín

Ďalším problémom nedostatku žalúdočných kyselín je, že zle strávená potrava začne v črevách zahnívať a uvoľňovať toxické látky, ktoré črevá poškodzujú.

To potom vedie napríklad k syndrómu prepúšťajúceho čreva.

V tomto prípade toxíny a lepok doslova v črevách vytvárajú diery, ktorými sa následne do krvi vstrebávajú látky, ktoré tam nemajú čo robiť.

Deštrukcia v tele tak pokračuje ďalej. Toxíny sa dostávajú do orgánov či kĺbov, kde sa je náš imunitný systém snaží zneškodniť.

Výsledkom sú rôzne typy zápalov, bolesti kĺbov či dokonca vznik autoimunitných ochorení ako sú cukrovka, artritída, psorioza či rakovina.

Ako vidíte, zdravá úroveň žalúdočnej kyseliny je pre nás dôležitejšie ako si myslíme. Ako však zistiť, či jej máme dosť?

Našťastie existuje jeden pomerne jednoduchý test o ktorom si viac povieme v našom dnešnom článku.

Ako už z názvu toho článku vyplýva, na tento test budeme potrebovať červenú repu.

Pripravte si červenú repu na váš obľúbený spôsob – či už odšťavněním na čerstvú šťavu alebo uvarením.

Následne červenú repu alebo šťavu z repy vypite.

Potom počas nasledujúcich hodín až dňa sledujte farbu vášho moču. Pokiaľ ju repa sfarbí do ružova, tak to znamená, že úroveň vašej žalúdočnej kyseliny je zrejme nízka.

Pri správnej hladine kyselín, sa totiž červené farbivo z repy v žalúdku rozloží a neprejde ďalej do čriev, krvi a odtiaľ obličkami do moču.

Ak je však hladina kyselín v žalúdku nízka, farbivo sa nestrávi a skončí v moči.

Koľko červenej repy zjesť

Samozrejme, nesmiete repy alebo šťavy z nej zjesť príliš veľa.

Ak by ste to urobili, potom by sa časť z farbiva nestrávila aj u ľudí so zdravou hladinou žalúdočných kyselín a aj tak by došlo k zafarbeniu moču.

V prípade, že zjete len pomerne malé až stredne veľké množstvo červenej repy, potom by žalúdok mal zvládnuť stráviť všetko farbivo.

Množstvo by preto nemalo presiahnuť 100 gramov červenej repy alebo 1 dcl šťavy.

Ako zlepšiť tvorbu žalúdočných kyselín

Keď náhodou zistíte, že máte nedostatočnú úroveň kyselín vo vašom žalúdku, existuje niekoľko spôsobov ako podporiť ich tvorbu.

1) Prísun látok potrebných na tvorbu žalúdočnej kyseliny

Kyselina chlorovodíková je zložená z vodíka a chlóru a telo si ju dokáže samo vyrobiť. Na to, ale potrebuje mať dostatok oboch uvedených prvkov.

Vodík je súčasťou vody, preto sa uistite, že prijímate dosť tekutín a že je telo vždy správne hydratované. Pri nedostatku vody sa brzdí produkcia takmer všetkých telesných tekutín.

Chlór sa zase nachádza v soli (chlorid sodný). Mnoho ľudí sa snaží obmedzovať príjem soli, ale zabúdajú na to, že soľ je pre telo nutná. Sodík plní funkciu elektrolytu a chlór je zase nevyhnutný pre tvorbu žalúdočnej kyseliny.

Preto to so soľou síce nepreháňajte, ale zase ju ani príliš neobmedzujte.

2) Bylinky a potraviny na podporu tvorby žalúdočnej kyseliny

Tvorbu žalúdočnej kyseliny môžete podporiť aj bylinkami a potravinami, ktoré podporujú jej tvorbu.

Medzi ne patrí napríklad:

  • kapusta
  • fermentované potraviny
  • chmel
  • púpava
  • artičoky

Pre rýchlu nápravu a zvýšenie kyslosti v žalúdku môžete použiť aj vypití 1 až 2 čajových lyžičiek octu zriedeného s trochou vody pred alebo počas jedla. Vhodná pre tento účel je i citrónová šťava.

Po jedle však už nepite vodu alebo iné nápoje, pretože tým vlastne zriedite kyseliny v žalúdku a zhoršíte tak trávenie práve skonzumovanej potravy.

Nezabudnite článok zdieľať aj s vašimi priatelmi na facebooku!

You Might Also Like