Ak poznáte niekoho, kto kupuje mandľové mlieko, povedzte mu, aby prestal. Toto je dôvod!

Mandle sú neskutočne zdravou potravinou a poskytujú množstvo zdravotných prínosov. Sú bohatým zdrojom zdravých tukov, bielkovín, flavonoidov, antioxidantov a prospešných fenolov…

Ich pridanie do jedálnička tak poskytuje mnohé benefity a navyše telu dodávajú veľa energie. Avšak hoci si väčšina ľudí konzumujúcich mandľové mlieko myslí, že je zdravšie ako kravské, tento druh mlieka v skutočnosti nie je až tak zdravý!

Čo je zlé na kupovanom mandľovom mlieku

Konkrétne závadou kupovaného mandľového mlieka je to, že obsahuje viac vody, sladidiel a ďalších prídavných látok než čisté mandle.

Výskum ukázal, že typické mandľové mlieko vo veľkej Británii obsahuje len 2% mandlí. Zvyšok je zmes sladidiel, vody, pridaných umelých vitamínový A, E a D.

Navyše, kupované mandľové mlieko obsahuje škodlivú látky karagenan, ktorá sa do nich pridáva ako zahusťovadlo. Aby ste získali aspoň trochu významnú dávku vitamínu, museli by ste vypiť celé litrové balenie.

Tento fakt vysvetľuje aj to, prečo má kupované mandľové mlieko tak málo kalórií. V jednom pohári ich nájdete len zhruba 30, pričom hrsť mandlí ich má až 160.

Nezanedbateľnou nevýhodou kupovaného mandľového mlieka je aj jeho vysoká cena. Profit tak z neho majú zvyčajne len výrobcovia, nie však bežní konzumenti. Odhaduje sa, že celkový obrat výrobcov tohto produktu len za tento rok dosiahne sumu 1,7 miliardy dolárov!

 

Ako si vyrobiť domáce mandľové mlieko

Načo by ste si kupovali nekvalitné a drahé mandľové mlieko, keď si dokážete doma jednoducho vyrobiť vlastné.

Postup nájdete v nasledujúcom videu (v angličtine):

Pre tých z vás, ktorí anglicky nerozumiete, tu je stručný návod v slovenčine:

1. Namočte hrsť mandlí (polovicu pohára) v miske vody cez noc.

2. Ráno ich vložte do mixéra a rozmixujte s približne 6 dl novej čistej vody (nie tej, v ktorej boli cez noc namočené).

3. Rozmixovanú tekutinu preceďte cez látku alebo gázu a prelejte do sklenenej alebo keramické nádoby.

4. Mandľové mlieko držte v chladničke a skonzumujte počas nasledujúcich 3 dní.

Záver

Uvedeným postupom získate mandľové mlieko, ktoré je nielen chuťovo oveľa bohatšie, ale aj oveľa zdravšie než to komerčné.

Prichutiť si ho môžete aj trochou škorice alebo vanilkového extraktu.

You Might Also Like