5 najlepších prínosov karfiolu pre vaše zdravie

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Karfiol je druh zeleniny, ktorá je považovaná za jednu z najzdravších potravín.Je bohatý na silné fytochemikálie, antioxidačné zlúčeniny a prispieva k prevencii či dokonca liečeniu mnohých chorôb.

Karfiol je spolu s kapustou, ružičkový kelom, brokolicou, a repou hlávková zelenina a nedávne štúdie poukazujú na to, že karfiol je bohatý na prírodné antioxidanty, esenciálne vitamíny a minerály, fenolové zlúčeniny, karotenoidy, vlákninu, rozpustné cukry.

Bohatý na fytonutrienty

Karfiol je tiež bohatý na fytonutrienty ako kyselina nerulová, kaempferol, kyselina kávová a kyselina škoricová.

S týmito antioxidantmi bude vaše telo chránené pred poškodením voľnými radikálmi a oxidačným stresom, čo zníži riziko vzniku chorôb ako napríklad rakovina či kardiovaskulárne choroby.

Ide tiež o skvelý zdroj bielkovín, fosforu a draslíka. Obsahuje tiež vitamín C a mangán, ktoré sú oba silné antioxidanty.

Čo všetko obsahuje jedna šálka karfiolu?

  • Má len 29 kalórií
  • 73% odporúčanej dennej hodnoty (RDV) vitamínu C
  • 19% RDV vitamínu K
  • 13% RDV vitamínu B5 (kyseliny pantoténovej)
  • 15% RDV vitamínu B9 (kyseliny listovej)
  • 11% RDV cholínu
  • 11% RDV vlákniny
  • 9% RDV omega-3 mastné kyseliny

5 najlepších prínosov karfiolu pre ľudské zdravie

Pomáha so zápalom

Pravidelná konzumácia karfiolu môže pomôcť znížiť riziko ochorenia, ktoré prináša zápaly. Napríklad obezita, zápalové ochorenie čriev, artritída, cukrovka či ulcerózna kolitída.

Karfiol je bohatý na antioxidanty a protizápalové zlúčeniny ako beta-karotén, kyselina kávová, kyselina škoricová, kyselina nerulová, kvercetín a kaempferol.

To pomáha predchádzať oxidačnému stresu a znižuje tak prítomnosť voľných radikálov v ľudskom tele. Jeden z glykozidov v karfiolu, ktorý je známy ako glukobrassicin, sa v tele mení na molekulu izothiocyanátu, ktorá sa nazýva indol-3-karbinol.

Táto molekula má protizápalovú zlúčeninu, ktorá môže fungovať na genetickej úrovni a tým zruší zlé gény a aktivuje dobré gény, ktoré bránia zápalovým reakciám.

Znižuje riziko rakoviny

Početné štúdie ukázali, že medzi stravou, ktorá obsahuje karfiol a prevenciou rakoviny existuje silná súvislosť. Ďalej ukazujú, že karfiol je obzvlášť užitočný pre prevenciu rakoviny močového mechúra, prsníka, hrubého čreva, pľúc, prostaty či rakoviny vaječníkov.

Potvrdzujú, že karfiol môže účinne zastaviť vývoj chemicky indukovaného karcinogénu, ktorý pôsobí ako antimutagen, ktorý inhibuje rakovinové bunky. Rovnako v ňom nájdete mnoho fytochemikálií, ktoré sú známe ako glukozinoláty.

Ide o ochranné chemikálie, ktoré sa rozkladajú do tráviaceho systému a to na biologicky aktívne zlúčeniny sulforafan a indol-3-karbinol. To pomáha predchádzať rastu rakovinových buniek. Sulforafanu môžu aktivovať viac ako 200 rôznych génov a zdá sa, že môžu aktivovať gény, ktoré zabraňujú vzniku rakoviny a utlmiť gény, ktoré podporujú rast rakoviny.

Tiež indol-3-karbinol sa môže pripojiť k estrogénnym receptorom na rakovinových bunkách a ovplyvniť ich tak, aby spomalili pomer bunkového delenia. To všetko robí z karfiolu vynikajúci zdroj pre prevenciu rakoviny a znižuje možnosť opakovaných výskytov.

Zníženie rizika srdcových ochorení a porúch mozgu

Protizápalové a antioxidačné vlastnosti pomáhajú chrániť pred srdcovým ochorením, pred mŕtvicou, cukrovkou a neurodegeneratívnymi poruchami ako je Parkinsonova a Alzheimerova choroba.

Protizápalová schopnosť karfiolu sa vyznačuje predovšetkým vysokým obsahom vitamínu C, K, omega-3 mastných kyselín a rôznych antioxidantov.

Pomáha udržiavať krvné cievy a tepny, chráni ich od tvorby plakov, znižuje riziko vysokého krvného tlaku a vysokého cholesterolu.

V ľudskom kardiovaskulárnom systéme pôsobia glukozinoláty z protizápalové aktivity triggeru u karfiolu, môžu tak pomáhať brániť poškodením krvných ciev.

Rovnako tu nájdete allicín, ktorý znižuje výskyt srdcových chorôb a cievnych mozgových príhod.

Zlepšuje trávenie a podporuje detoxikáciu

Karfiol obsahuje glukozinoláty a Thiokyanáty, ktoré sú veľmi užitočné pri pomoci detoxikácie ľudského tela. Podporuje pečeň a neutralizáciu potenciálne toxických látok, ktoré môžu viesť až k rakovine.

Karfiol a všetky hlávkové zeleniny znamenjú pre trávenie a detoxikáciu prínos a to vďaka bohatému obsahu síry.

Tá podporuje správnu absorpciu živín a správnemu odstraňovanie toxínov. Glukozinoláty zvyšujú detoxikačné cesty v pečeni, tie potom zvyšujú produkciu detoxikačných enzýmov, ktoré ďalej blokujú poškodenie voľnými radikálmi.

Pomáha vyrovnávať hormóny

Ak budete konzumovať potraviny bohaté na antioxidanty, bude hladina hormónov vyrovnanejšia. Zníži sa nezdravá hladina estrogénu ako je estradiol.

Potraviny s vysokým obsahom estrogénu môžu byť veľmi nebezpečné pretože ničí zdravú hladinu estrogénu, ktorou sa mnoho ľudí snaží udržať.

Zlá strava a nezdravý životný štýl sú hlavným dôvodom, prečo sú hormóny v nerovnováhe. Spracované potraviny (mäso, sója, mliečne výrobky, droždie, rafinované cukry a podobne) vedú k nezdravým hladinám estrogénu v tele.

Zvýšené hladiny estrogénov sú hlavnou príčinou chronickej únavy, autoimunitných ochorení, hypotyreózy.

 

Nezabudnite článok zdieľať aj s vašimi priatelmi na facebooku!

You Might Also Like