5 dôvodov, prečo by ste mali jesť viacfarebné ovocie a zeleninu

Pravdepodobne ste už mnohokrát počuli, že je dôležité jesť farebne rozmanitú stravu, predovšetkým ovocie a zeleninu.

Faktom je, že rôzne farby v ovocí a zelenine označujú rôzne druhy antioxidantov obsiahnutých v týchto potravinách.

Antioxidanty  pomáhajú v boji proti voľným radikálom a chránia naše telo pred rôznymi chorobami, vrátane rakoviny.
Tvorba  voľných radikálov  v tele je bežný dej. Vytvárajú sa prirodzene ako vedľajší produkt životných procesov, ktorých súčasťou je kyslík.

Okrem toho sa voľné radikály nachádzajú aj v okolitom svete, predovšetkým v znečistenom ovzduší, tabakovom dyme a rôznych chemických látkach.

Oxidatívne poškodenie  nášho organizmu prispieva k urýchleniu procesu starnutia, podporuje srdcovú a kardiovaskulárne choroby, rozvoj rakoviny, poruchy zraku, mozgovej dysfunkcie a ďalšie.

Čo prinášaju farby v ovocí a zelenine

Pravidelná konzumácia rôznych druhov a farieb ovocia a zeleniny vedie k pozitívnym krokom k zlepšeniu celkového zdravia nášho organizmu.

Vhodné je konzumovať antioxidanty v týchto 5 farebných kategóriách:

Červená

Obsahuje  lykopén,  ktorý je zvlášť účinným antioxidantom. Prispieva k ochrane proti rakovine, podporuje kardiovaskulárny systém.

Vyskytuje sa predovšetkým v paradajkách, melónoch, ružovom grepe alebo papáji.

Oranžová a žltá

Tu nájdeme  beta karotén a ďalšie karotenoidy . Obsahuje ich mrkva, sladké zemiaky, tekvica. Tieto látky sú známe ako silný bojovník proti rakovine, slúžia ako zdroj vitamínu A, ktorý je nevyhnutný pre udržanie normálnych funkcií imunitného systému alebo zdravie kožných buniek.

Zelená

Luteín  je pigment, ktorý sa nachádza v listovej zelenine – hlávkový šalát, špenát, petržlen, kôpor, koriander. Ovplyvňuje zdravie očí a spomaľuje ich starnutie.

Listová zelenina tiež obsahuje vitamíny C a E.

Biela

Sírne zlúčeniny, ako napríklad  allicín , sa nachádzajú v cibuli, cesnaku, póre a ďalších. Zlúčeniny síry bojujú proti baktériám, infekciám a celej rade ochorení.

Fialová a modrá

Tu sa nachádzajú  antokyány , červeno-fialové pigmenty, ktoré nájdeme predovšetkým v červenej kapuste, baklažáne, červenej cibuľi, jahodách alebo granátových jablkách.

Sú to účinné antioxidanty, ktoré prispievajú k spomaľovaniu procesov starnutia.

 

Nezabudnite článok zdieľať aj s vašimi priatelmi na facebooku!

You Might Also Like