11 vecí ktoré sa dejú vo vašom tele, keď zjete vajíčka. Budete veľmi prekvapený

Zrejme o tom nepočujete často, ale vajíčka si skutočne zaslúžia, aby sa nazývali „super potravinou“. Dietológovia uvádzajú, že patrí medzi najvýživnejšie potraviny na svete.

Sú bohaté na živiny ako napríklad bielkoviny, aminokyseliny, železo či antioxidanty. Hodí sa športovcom aj ľuďom, ktorí sa snažia nabrať svalovú hmotu

Vajíčka je najlepšie jesť celé, neoddeľujte preto žĺtky od bielkov.

Kým bielka sú bohaté predovšetkým na proteíny, žĺtky obsahujú látku cholín, ktorý je prospešný pri trávení tukov.

Preto, ak sa snažíte schudnúť alebo si udržať zdravú váhu, vajíčka sú tou potravinou, ktorá by na vašom tanieri určite nemala chýbať.

Pri kúpe vajíčok si vždy snažte vyberať tie, ktoré sú od sliepok z voľného chovu, najlepšie v bio kvalite. Ak takéto nezoženiete, aj bežné sú stále veľmi zdravé.

Ako uvádza Dr. Molly Morganová, špecialistka na stravu pre športovcov, žĺtky vajíčok môžu mať rôznu farbu.

To však závisí od druhu sliepok, ich nutričná hodnota je vždy takmer totožná. Konzumovať môžete ako vajcia namäkko, tak i na tvrdo, prípadne si z nich urobiť praženicu či volské oko.

Poďme sa teraz bližšie pozrieť na 11 vecí, ktoré sa s vaším telom stanú, ak budete konzumovať vajíčka v hojnej miere.

1) Dodajú telu všetky potrebné aminokyseliny

Aminokyseliny delíme na esenciálne a neesenciálne. Neesenciálne si telo dokáže vyrobiť samo, esenciálne už nie, a preto mu ich musíme dodať v strave.

Vajíčka obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny.

2) Regulujú cholesterol

Vysoký cholesterol môže spôsobiť mnohé zdravotné problémy. Delíme ho na takzvaný dobrý a zlý.

Vajíčka majú síce vysoký obsah cholesterolu, ale toho dobrého, preto sa ich konzumácia ani vo zvýšenom objeme nemusíte obávať.

3) Posilňujú imunitu, štítnu žľazu a srdce

Na posilnenie imunity, aby zvládala boj s chorobami, vírusy či infekciami, jedzte denne 2 vajíčka. Obsahujú totiž až 60% odporúčanej dennej dávky selénu.

Selén je veľmi dôležitý nielen pre imunitu, ale aj pre reguláciu hormónov štítnej žľazy.

Deti by tiež mali jesť vajíčka. Nedostatok selénu u nich môže viesť k rozvoju Keshanskej choroby (oslabenie srdca). Platí to aj pre dospelých.

4) Chráni cievy

LDL, respektíve zlý cholesterol sa zvyčajne lepí na steny ciev, čo potom vedie k artérioskleróze.

Na druhú stranu, HDL cholesterol z ciev nánosy LDL cholesterolu odstraňuje.

Vedci potvrdili, že čím je molekula cholesterolu väčšia, tým je lepšia. Ľudia s vysokou hladinou LDL cholesterolu riskujú rozvoj kardiovaskulárnych ochorení.

A práve vajíčka obsahujú síce veľa, ale dobrého HDL cholesterolu, čím chráni vaše cievy.

5) Stimulujú mozog

Cholín obsiahnutý vo vajíčkach je súčasťou membrán nervových buniek. Je tiež nevyhnutný pri syntéze ďalších látok dôležitých pre váš mozog.

Cez 90% obyvateľstva má dnes v strave nedostatok živín, ktoré sú potrebné pre dostatočnú tvorbu neurotransmiterov.

Štúdie ukázali, že nedostatok cholínu spôsobuje neurologické ochorenia a zhoršuje kognitívne schopnosti.

6) Zlepšujú kvalitu zubov a kostí

Vajíčka patria popri slnečnom žiarení medzi jeden z najvýdatnejších zdrojov vitamínu D, ktorý je potrebný pre dobrú kondíciu svalov a kostí.

Vitamín D zlepšuje absorpciu a využitie vápnika z jedla. Je tiež dôležitý pre srdce, črevá a celkový metabolizmus.

7) Skvalitňujú pokožku a vlasy

Nemôžete očakávať, že budete mať kvalitné vlasy a pokožku bez látok nachádzajúcich sa vo vajíčkach.

Ide hlavne o vitamíny B2, B5 a B12.

8) Zlepšujú zrak

Vaječné žĺtky obsahujú luteín a zeaxantín.

Tieto látky znižujú riziko vzniku vekom podmienenej makulárnej degenerácie a kataraktov, ktoré sú dvoma hlavnými príčinami zlého videnia a slepoty vo vyššom veku.

Podľa štúdie publikovanej v Americkom žurnálu klinickej výživy, pravidelná konzumácia vaječných žĺtkov zvyšuje hladinu zeaxantínu v tele o 114 až 142%. Hladiny luteínu vzrastú o 28 až 50%.

9) Podporujú chudnutie

Ak sa snažíte schudnúť, potom nepozerajte inam než na vajíčka. Dokážu vám pomôcť spáliť tuk a zhodiť kilogramy navyše.

Osem týždňov trvajúce štúdia zistila, že ľudia konzumujúci vajíčka schudli o 65% viac ako tí, ktorí ich nekonzumovali.

Keďže majú priam ideálne nutričné ​​hodnoty, tak zaistí, že vám počas chudnutia či diéty nebudú chýbať žiadne dôležité živiny. Vajcia môžete jesť na mäkko, i na tvrdo.

10) Dodávajú pocit zasýtenia

Vajíčka sú bohaté na bielkoviny. Niektorí experti ich dokonca používajú ako mieru pre meranie množstva bielkovín.

Štúdie potvrdili, že potraviny bohaté na bielkoviny ovplyvňujú chuť k jedlu. Na zozname potravín, ktoré vás zasýtia, sú vajíčka niekde na jeho vrchole.

11) Znižujú stres a úzkosť

Písali sme už vyššie o esenciálnych aminokyselinách. Ony totiž tiež výrazne ovplyvňujú vaše duševné zdravie.

Štúdia z roku 2004 uskutočnená Národnej akadémiou vied v USA ukázala, že stres a úzkosť môžete zredukovať úpravou hladiny serotonínu v tele.

A práve aminokyselina L-tryptofán je stavebným prvkom, z ktorého telo vytvára uvedený „hormón šťastia“.

 

Nezabudnite článok zdieľať aj s vašimi priatelmi na facebooku!

You Might Also Like