10 zdravotných rizík repkového oleja, o ktorých sa vôbec nehovorí

Zájdite do najbližších potravín a kúpte si zemiakový, vaječný či iný šalát. Prípadne si urobte doma šalát vlastný a pridajte doň kupovaný dresing.

Pravdepodobne ste práve skonzumovali niekoľko polievkových lyžíc dnes tak populárneho repkového oleja.

Tiež si odmyslíme úvahy, či vôbec existuje bio-repkový olej, je to dosť sporné. Aj bez ohľadu na spôsob jeho pestovania, repkový olej nemá pre vaše zdravie žiadny prínos.

Vedeli ste, že počas spracovania prechádza takzvaným procesom deodorizácia, ktorý z neho odstráni pomerne nepríjemný zápach? A práve v tomto procese odstraňovania pachov je zakopaný pes.

Repkový olej môže mať na vaše zdravie pomerne neblahé následky. To platí obzvlášť, ak je vyrobený z geneticky modifikovanej repky, ktorá sa dnes už vo veľkom pestuje.

Väčšinu repkového oleja človek skonzumuje ani nie vyprážaním, ale práve prostredníctvom rôznych šalátov, o ktorých sa mylne domnieva, že sú čerstvé a preto zdravé.

Nič nie je ďalej od pravdy!

Entuziasti zdravého životného štýlu pristupujú k šalátovému pultu v supermarkete, naložia si šalát, pridajú k tomu pár druhov korenia a skladujú ho či už teplý alebo studený v plastových nádobkách.

Mnohé z týchto nádob okrem rôznych mixov repkového oleja dokonca obsahuje aj nebezpečnú chemikáliu BPA. Čo presne si vlastne beriete domov?

Dva vážne problémy vznikajúce pri spracovaní repkového oleja

Mysleli ste si doteraz, že repkový olej sa vyrába iba jednoduchým lisovaním semien repky? Nie tak celkom …

1) Chemikálie prítomné počas deodorizácie

Po vylisovaní sa pristupuje k procesu deodorizácie za pomoci rôznych chemikálií. Jednou z takýchto pomocných látok je napríklad hexán.

Hexán je plynná súčasť benzínu, ktorý sa používa pre spracovanie olejov už od druhej svetovej vojny. A áno, hexán je horľavý. Je vyrábaný z ropy a ide o hlavnú extrakčnú metódu celého západného sveta.

Takže nakoľko je repkový olej organicky? Dobrá otázka …

2) Vznik nebezpečných trans-tukov

Omega 3 mastné kyseliny sa v procese deodorizácia repkového oleja menia na trans mastné kyseliny.

Dôvodom, prečo práve repkový olej nie je vhodný pre ľudskú konzumáciu je ten, že obsahuje veľmi dlhé reťazce molekúl kyseliny erukovej, ktorá je spájaná za určitých okolností sa srdcovými fibróznych jazvami.

Tu je jeden zaujímavý fakt: V roku 1985 federálny register USA konštatoval, že Americká agentúra pre lieky a potraviny (FDA) zakázala repkový olej používať v detských mliekach, pretože spôsoboval retardácii rastu detí.

Takže si to zhrnieme …

Pred 25 rokmi nebol tento olej vhodný pre výživu detí a dnes je zrazu dobrý pre všetky ostatné? Podľa štátnych orgánov sa to tak javí …

Ako je reklama na repkový olej zavádzajúca ..

Ak ste žili doteraz v presvedčení, že sa stravujete zdravo, mýlili ste sa. Ide o veľký podvod s výnosnú výrobou a predajom repkového oleja!

Výrobcovia a spracovatelia potravín využívali v tejto oblasti šedú zónu po celé dlhé roky.

Dokonca aj niektoré veľké reťazce rýchleho občerstvenia v súčasnosti deklarovali, že zo svojich výrobkov odstraňujú trans mastné kyseliny. To robia údajne tým tak, že nahrádzajú doteraz používané pesticídy – zamorený sójový olej za olej repkový.

Nejde teda o nič viac než o marketingový ťah. V skutočnosti je to len nahradenie viacerého zla zlom menším.

Skúste sa pozrieť na etikety rôznych výrobkov a špeciálne sa pozrite na pár prvých miest ingrediencií. Výrobcovia totiž musia uvádzať zloženie svojich výrobkov od najväčšieho po najmenšie množstvo použitej látky.

Pokiaľ si napočítate množstvo repkového oleja skonzumovaného za jeden deň, budete prekvapení, v akých množstvách ho naozaj konzumujete.

V jednom výrobku sa repkového oleja nemusí nachádzať až tak moc, ale ak k tomu započítate rôzne šaláty, pečené výrobky a podobne, tak sa to postupne načíta.

Takto sa repkový olej presúva vašim tráviacim traktom aj vylučovacími orgánmi a vaše telo z toho vôbec nie je šťastné.

Myslíte si, že vaša tyčinka je bio, takže je zdravá? Používa výrobca bio-repkový olej?

Každý biochemik by vám potvrdil, že repkový olej má vyšší obsah trans mastných kyselín ako sójový olej, prípadné iné toxické geneticky modifikované oleje, ktoré ľudia pravidelne konzumujú.

To zahŕňa aj hydrogenované rastlinné oleje (margaríny) z bavlníka, slnečnice alebo kukurice.

Pravidelnou konzumáciou repkového oleja si môžete privodiť nasledujúce akútne, ale aj chronické zdravotné problémy:

  1. Odbúravanie vitamínu E.
  2. Zvyšovanie tuhosti membrán, čo vedie k rozvoju degeneratívnych ochorení.
  3. Pre vysoký obsah síry repkový olej rýchlo zatuchne, čo zhoršuje alergie a vedie k problémom u ľudí s bronchitídou a astmou.
  4. Štúdie poukazujú na súvislosť repkového oleja s vyšším výskytom rakoviny pľúc.
  5. Skracovanie dĺžky života.
  6. Zníženie množstva krvných doštičiek.
  7. Denná konzumácia repkového oleja zvyšuje hladinu triglyceridov až o 40 percent.
  8. Repkový olej sa rýchlo kazí (plesnivie) a blokuje činnosť enzýmov.
  9. Otvára cestu voľným radikálom, podvracia prirodzené antioxidanty a je spájaný so vznikom mnohých iných ochorení.
  10. Keď sa repkový olej pokazí, nezanecháva žiadny typický zápach skazenosti, preto je ťažké odhaliť či nekonzumujete zatuchnutú kyselinu erukovú.

Harvardská fakulta verejného zdravia už pred desaťročiami deklarovala, že neexistuje bezpečná hladina príjmu trans nasýtených mastných kyselín.

Napriek tomu úrady, ako napríklad americká FDA, dovoľujú výrobcom na obaloch svojich produktov tvrdiť, že neobsahujú trans mastné kyseliny, pokiaľ je ich obsah menší ako 500 mg na pol pohára.

Preto aj keď sa zaujímate o zložení potravín, ktoré konzumujete, aj tak možno o prítomnosti týchto škodlivých tukov neviete.

Naozaj, vedeli ste, že genetický modifikovaný repkový olej bol vyrobený vedcami v kanadskom laboratóriu? Navrhli gény repky tak, aby rastlina produkovala menej toxickú kyselinu erukovú.

Ten istý vedec, ktorý stvoril novú odrodu geneticky modifikovanú repky, Dr. Baldur Steffanson, išiel neskôr pracovať pre firmu Calgene, ktorú nakoniec kúpila firma Monsanto.

A kto si myslíte, že vyvinul GMO odrodu repky Roundup?

Áno, bol ním opäť Dr. Steffanson, „otec novodobej repky“. Ďakujeme vám za váš príspevok smrtonosného herbicídu a repkového oleja ukrytého v našom jedle!

Stále si chcete naplniť plastové šalátové tégliky vo vašom supermarkete? Ešte stále si myslíte, že tie chutne vyzerajúce šaláty sú zdravé? Zamyslite sa prosím znova …

Nenechajte sa zmiasť len preto, že debata na túto tému stále prebieha. Vďaka zahmlievania okolo uvedenej debaty, repkový olej si naďalej nachádza cestu do našich potravín, aj tých ktoré sú považované za zdravé.

Ako zdravšiu alternatívu olejov do šalátov, aj všeobecne na prípravu jedál, sú oleje z hroznových jadierok, alebo kokosový olej.

Oba z týchto olejov znášajú aj vysoké teploty.

Oproti tomu extra panenský olivový olej je tiež zdraviu prospešný, musí byť však konzumovaný za studena, prípade môže byť aj varený, ale nie pri vysokých teplotách (pridávať do varených jedál áno, na smaženie nie).

 

Nezabudnite článok zdieľať aj s vašimi priatelmi na facebooku!

You Might Also Like