10 najlepších nadčasových tipov do kuchyne, ktoré sme zozbierali od babičiek a rozhodne by sme ich mali používať aj dnes

Niet nad rady babičiek. Prečo našim babičkám a mamičkám vždy v kuchyni všetko vychádzalo a my tak často veci kazíme? Mäso robíme podľa receptu, ale zostane nám suché. Koláče s džemom sú málo šťavnaté. Šaláty sú zase málo svieže aj keď dávame do nich pridávame ocot. A ten vlastne nikomu ani nechutí.

Nie je v tom žiadna veda . V jednej kuchárskej publikácii z roku 1922 sme objavili Ameriku. Doslova. Napísala ju pani EF Warrenová, americká občianka, ktorá bola očividne spokojnou americkou domácou pani a preto mala dostatok času nad vecami popremýšľať. Aj keď americké výskumy, rady a návody majú svoje rezervy, táto kuchárska knižka je hotový zázrak . Pani Warrenová v nej opísala všetky všedné tajomstvá ako byť v kuchyni majsterkou a potvrdila tým staré známe pravidlo, že menej je niekedy viac. Nesnažme sa tak dámy. Dobrá kuchárka pozná maličkosti. A spolu ich teraz môžeme nájsť aj my.

Kyslé naklepávanie

Namiesto toho, aby ste rezne a mäso na steaky naklepávali paličkou, použite ocot a olej. Do hlbokého taniera si nalejte tri lyžice octu a jednu lyžicu oleja – najlepšie olivového – a ponorte do neho mäsko z oboch strán. Nechajte chvíľu vsiaknuť a ak sa vám nechce čakať, pripravte si takú zmes do misy a mäso v nej nechajte pol hodinku odstáť. Bude krásne šťavnaté a voňavé a nie je nutné po ňom vôbec trieskať. Podľa pani Warrenovej sa táto metóda v tom čase používala vo všetkých prvotriednych hoteloch a kuchári týmto spôsobom vedeli zmeniť ťažké a hutné mäso na jemný a šťavnatý steak.

 Mriežky na prvom mieste

Ak chcete, aby si vaše koláče udržali šťavnatosť, jednoducho im urobte mriežku. Mriežkované koláče ako ich kedysi robil naše babičky boli preto také fantastické, pretože boli šťavnaté. Platí to najmä pri ovocných a džemových koláčoch, ale základ je ten, že mriežkované cesto na vrchu koláča nedovolí pare unikať v takom množstve, ako keď je koláč „odkrytý“. To zaistí, že bude chutný a nebude vôbec presušený. Aké jednoduché!

Bylinkami proti mravcom

Ak sa aj vy trápite s mravcami a muškami a neviete ako sa ich zbaviť, riešenie je jednoduché. Použite šalviu. Urobte si zo šalviových listov malé kvetinky a naukladajte ich do regálov, vo väčšom množstve do špajze, či do potravinových skríň. Po mravcoch, muškách a iných potvorách sa len zapráši. A vy nemusíte míňať peniaze na drahé a zdraviu škodlivé chemikálie.

Starý dobrý vínan draselný

Namiesto stužovaču do šľahačiek, ktoré vie pokaziť najmä torty, by ste si mali zaobstarať vínan draselný. Táto biela kryštalická organická látka bez chuti a bez zápachu funguje ako sto percentný stužovač a vaše krémy a šľahačky budú také krásne, ako kedysi ozdoby našich babičiek.

Čerstvý a predsa načatý

Ak používate citrón do omáčok, alebo na pokvapkanie ryby a neminiete z neho ani polovicu, jednoducho ho namočte do misky so studenou vodou a vložte do chladničky. Citrón zostane čerstvý aj týždeň a keď ho budete chcieť najbližšie odsťaviť, nemusíte sa báť, že namiesto šťavy vám k jedlu povypadává vysušená dužina.

Mäkký vďaka jablku

Starý dobrý trik, ktorý používame pri perníkoch, ale mnohé ďalšie recepty, akoby na neho nereagovali. To sú ale perníky, teraz je reč o pečive. Určite poznáte situáciu, keď nakúpite pečivo, lenže akosi sa nezje. Do druhého dňa je už tuhšie a do ďalšieho doslova tvrdšie. Pani Warrenová tvrdí, že zázrak mäkkého pečiva aj počas troch dní tkvie v jablkách. Ak olúpané jablko vložíte do chlebníka, prípadne do vrecka s pečivom (tak, aby vám ho nenavlhčil priamo svojou šťavou) chlebíček, rožky, alebo žemle zostanú mäkké aj na druhý deň. Aj na tretí. Až na štvrtý začnú tuhnúť.

Horká zelenina

Pokiaľ máte horkú zeleninu – papriku, klíčky, alebo kapustu – Obarte ju v horúcej vode. Len rýchlo a cez sitko, aby voda hneď stiekla. Zelenina horkosť stratí a bude jedlá, aj keď to tak na začiatku nevyzeralo.

Popraskané vajíčka

Keď ideme variť vajíčka, často sa stáva, že nám popraskajú a časť bielkov vykukne spod škrupiny ešte vo vode. Takéto vajíčka nie je veľmi vhodné servírovať na studenú misu, lenže pani Warrenová má aj na túto chybičku krásy liek. Kedysi naše babičky pred varením namáčali vajcia do studenej vody. Aspoň dovtedy, kým im v hrnčeku nezačala vrieť voda a nevložili do nej vajcia. Zaručene vraj nepopraskajú. Vyskúšame.

Zmiernite kapustový zápach

Dusená karamelizovaná kapusta chutí fantasticky a všetci ju milujeme najmä s pečeným bravčovým mäsom. Či už robíte kapustu k mäsu, alebo v polievke a jej špecifický zápach irituje celú vašu rodinu vrátane vás, pretože si večer líhate do „kapustových“ perín, pridajte do hrnca v handričke zabalený kúsok tvrdého chleba, alebo pár sušienok. Podľa pani Warrenovej to tak doma robili celý život. Zápach by sa mal podstatne zmierniť, ak nie úplne zmiznúť.

Sladké mlieko, krásne koláče

Pani Warrenová prezradila vo svojej kuchárke tajomstvo, prečo majú jej koláčiky vždy dokonalú zlatistú kôrku. Recept je taký jednoduchý, až sa vám z toho zatočí hlava. Cesto pred pečením jednoducho potrela sladkým mliekom. To isté zopakovala ešte počas pečenia, keď sa kôrka začala chytať a tak po druhom potretí bola dokonale chrumkavá a zlatistá.

Poznáte aj vy zaujímavé babské rady z rozprávania svojich mám, alebo babičiek? Dajte nám o nich vedieť v komentároch.

You Might Also Like